Nyitólap » Levesek » Savanyúkáposzta-leves:

Savanyúkáposzta-leves

január 14, 2011 Levesek admin Nincs hozzászólás

Ez a leves a szlovákiai síelések nyomán került be a repertoárba (kapustnica). A férjem nagy kedvence, ezúttal én főztem meg neki. Ez sem kényes gyomrúaknak való, hiszen zsíros, füstölt és savanyú, de pont ettől olyan finom annak, aki egyébként szereti ezeket az ízeket. Érdekes megfigyelni egyébként a szlovák (szláv) és a magyar konyha találkozását a felvidéki ételekben, mi nagy rajongói vagyunk ezeknek.

Tovább a recepthez...

összes receptje

Keresés az oldalon (nyomj entert!):

Kövess minket facebookon is!

Mondj véleményt erről a receptről!







Tetszik ez a recept?Akkor ezeket is feltétlenül nézd meg!

Kolbászos pogácsa

január 5, 2014

A páromnak készítettem ezt a finom pogácsát.Én csak az illatával “bűnözök”…

Kolbászos pogácsa

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:
- 80 dkg finomliszt
- 30 dkg puha vaj
- 20 cm füstölt száraz kolbász apróra vágva
- 4 kiskanál só
- 1 kiskanál pirospaprika
- fél csokor petrezselyemzöld felaprítva
- 1 kiskanál medvehagymapesto
- 5 dkg friss élesztő
- 2 dl sűrű tejföl és annyi tej,hogy az összes együtt 3dl legyen
- 2 mokkáskanál cukor
- 2 tojássárgája a kenéshez
- szezámmag a szóráshoz
Az élesztőt a langyos cukros tejfölös tejben felfuttatjuk,majd a tészta többi hozzávalójával együtt jól összegyúrjuk.Meleg helyen hagyjuk lefedve pihenni 40 percet. Ezután kevés liszttel megszórt deszkán kinyújtjuk és kiszaggatjuk.Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.A tetejét lekenjük a felvert tojássárgájával és megszórjuk a szezámmaggal.Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Jó étvágyat!

Zöldborsóleves rizzsel

március 22, 2013

 Szeretem az egyszerű, és gyorsan elkészíthető leveseket, és ez a borsóleves éppen ilyen. A zöldségek előkészítésével és a főzési idővel együtt, nem tart tovább, mint egy bő fél óra, és már tálalhatjuk is. Levesbetétnek a zöldségekkel együtt kerül bele a rizs, melyből ízlés szerint tehetünk bele többet, vagy éppen kevesebbet, attól függően, hogy milyen sűrű levest szeretnénk tálalni. Én több rizst tettem bele, és sűrűbbre főztem, így aztán igencsak laktató levest kaptam.

Hozzávalók:
20 dkg zöldborsó
5 dkg rizs
2 ek olívaolaj
3 dkg vaj
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
petrezselyemzöld
2 db zöldségleveskocka
őrölt bors
5 dkg sajt
8 dl víz
 A sárgarépát ízlés szerint daraboljuk fel.  A vöröshagymát, a fokhagymát, és a petrezselyemzöldet vágjuk fel apróra.
Egy fazékba hevítsük fel az olívaolajat és a vajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és kezdjük el üvegesre párolni. 
Pár perc múlva adjuk hozzá az apróra felvágott fokhagymát, majd a sárgarépát is. Keverjük össze, majd pároljuk pár percig. 
Ezután adjuk hozzá az apróra felvágott petrezselyemzöldet, a zöldborsót, a rizst, majd keverjük alaposan össze, és pároljuk tovább még pár percig. Közben ízlés szerint szórjuk meg őrölt borssal és morzsoljuk rá a zöldségleveskockát.
Végül öntsük fel a vízzel, sózzuk, és forraljuk fel, majd mérsékeljük a hőfokot és főzzük készre a levest.
Amikor már a rizs és a zöldségek puhára főttek vegyük le tűzhelyről, majd keverjük bele a reszelt sajtot és rögtön tálaljuk. 

Téli-tavaszi kukoricakrém leves

március 13, 2013


Holnap még egy utolsót rúg belénk a tél. Vegyétek elő a maradék bort a hűtőből, csináljatok egy jó fűszeres forralt bort holnap este és nézzetek meg valami jó filmet egy meleg takaróba burkolózva. Pénteken pedig jól fog jönni egy sűrű, melegítő krémleves, pl. ez a kukorica krémleves.

Ami egyszerre téli és tavaszi. Téliesíthető egy kis ropogósra sütött bacon-nel, jóféle kenyérrel, de a színe, az édeskés, könnyed íze, a rászórt  újhagyma szára üde, tavaszi ízvilágot kölcsönöz neki. Egy kis csípős paprikával tovább fokozható az élvezet. 

Hozzávalók:

1 kg fagyasztott, morzsolt kukorica
2 csomag újhagyma
5 dkg vaj
2-3 evőkanál olaj
3-4 szem krumpli
2  liter alaplé (én a jó öreg adalékmentes Alnatura zöldségleves kockát használtam)
1 dl tejszín
só, bors, chili pehely
bacon

A vajat felolvasztottam egy fazékban, hozzáöntöttem az olajat és a karikákra vágott újhagymát üvegesre pároltam. Beletettem a kukoricát,  és a meghámozott, felkockázott krumplit, felöntöttem az alaplével és puhára főztem a zöldségeket. Botmixerrel összeturmixoltam, átpasszíroztam az egészet egy szűrőn, visszaöntöttem a fazékba és felöntöttem a tejszínnel. Habarni nem kell, a belefőzött krumplitól pont jó sűrű lesz. Sóztam, borsoztam. A bacont apró kockákra vágtam és ropogósra pirítottam. A tányéromban megszórtam chili pehellyel, megszórtam a baconnel és a karikára vágott hagymaszárral.

Brokkolis kolbászos tészta

március 11, 2013

Ismét brokkolis tésztát hoztam, mert az készült ma nálunk vacsorára, kiegészítésként a vasárnapi húsleves és a szombati fűszeres rizseshús maradéka mellé.
Hozzávalók: kevés olaj, 1 fej hagyma, egy fél kilós brokkoli rózsái (szárát most nem használtam fel), 20 dkg csiperkegomba (10 db kisebb… pszt!!), 1 kis szál Pick kolbász, 2 fehér kanál ételízesítő (vagy só ízlés szerint), 2 kávéskanál fokhagyma granulátum (vagy legalább 2 gerezd reszelt, vagy áttört fokhagyma), kevés chilipor, 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöld,  1-1,1 liter forró víz, 50 dkg 4 tojásos szarvacska tészta, (esetleg reszelt sajt a tetejére, de nem szükséges).
A brokkoli rózsákat megmosás után leszedtem a szárukról és egészen apróra szétszedtem. 
A hagymát apróra vágtam és nagyobb lábasba tettem. 
A gombát tisztítás után (kalapjáról lehúztam a bőrt és a tönkök végeit levágtam) cikkekre vágtam a botmixer poharába és fél liter forró vízzel teljesen krémesre turmixoltam (ami nem látszik, az ellen nem ágál a család… :D). 
A kolbászról lehúztam a bőrét, hosszában négybe vágtam, aztán vékonyan felszeleteltem. 
Amikor ezekkel az előkészületekkel végeztem, a hagymát megdinsztelem kevés olajon, majd rádobtam a brokkolirózsákat és a kolbászt. Kevés ideig együtt pirítottam, majd felöntöttem az összeturmixolt gombával. Fűszereztem ételízesítővel, chiliporral, fokhagyma granulátummal, szárított petrezselyemzölddel, majd felöntöttem még 5-6 dl forró vízzel, felforraltam, beleöntöttem a csomag tésztát.  Újra forrás után takarékon, fedő alatt 7-8 percig főztem, majd 1-2 percig még állni hagytam és reszelt sajttal megszórva tálaltam. Isteni volt :D!! Se Apa, se Legkisebbikem  nem fedezte föl a gombát benne.  Legnagyobbikom a rizseshúst választotta csípős csalamádéval, Középsőm meg délután elment sétálni, és valahol vett kolbászt és májast, így azt vacsorázott, mert ahhoz volt kedve.

Jamie Oliver féle zöldségleves 2 in 1

január 25, 2013

Imádom a pasit ezt már sokszor mondtam és még sokszor is fogom, mert zseniális. Most éppen a 15 perces kajáit nézegetem, mert nagyon aktuális a gyorsaság és a finom íz. Ez a levese is csúcsszuper. Teljesen egyszerű, és elképesztően finom, az eredeti receptben tovább viszi a leves koncepciót, alapléként használja, a húst csokis szósszal kínálja, jázmin rizst ad hozzá. Ezt a bővebb kiadást is elfogom készíteni, csak most a csoki és a rizs nem aktuális :)

50 dkg vegyes zöldség ( borsó, karfiol, répa, fehér répa,kaliforniai paprika ez az alap+ami még van otthon)
25 dkg csirkemell
vaj, olíva olaj
2 db leveskocka
2 szelet bacon

1. A vaj olíva olaj keverékén megpároljuk a zöldségeket
2. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a bacon szeleteket
3.Amikor felforrt beletesszük a nagyobb darabokra vágott csirkemellet
4. Készre főzzük.

Tálalás:
1. leszűrjük a húst és a zöldségeket szétválasztjuk,
2. főzünk jázmin rizst,
3. készítünk egy tetszőleges mártás
4. a rizsre tesszük a zöldségeket a húst a szószba mártogatva lehet elfogyasztani, az alaplével meglocsoljuk a rizst.

a másik változatban egy finom füstös ízű tartalmas levesként fogyasztjuk.

UA-1101474-22