Nyitólap » Egytálétel »Húsételek » Színes franciás rakott krumpli sült csirkével:

Színes franciás rakott krumpli sült csirkével

november 21, 2010 Egytálétel, Húsételek admin Nincs hozzászólás

Amikor ezen a site-on megláttam a képeket ma reggel, rögtön tudtam, hogy ezt az ételt el kell készítenem! Egy ilyen szürke novemberi napon, mint a mai, kifejezetten kedélyállapot javító egy ilyen színes étel, ráadásul miután bekerül a sütőbe, már nem kell vele foglalkozni, csak sütni 45-50 percig és kész!
A “franciás rakott krumplihoz” (Gratin Dauphinois) igazából csak felkarikázott krumpli kell, de a receptben szereplő édeskrumpli és retek sem rontotta el, ráadásul a rétegezett zöldségek nagyon jól mutattak együtt.
Tovább a recepthez...

összes receptje

Keresés az oldalon (nyomj entert!):

Kövess minket facebookon is!

Mondj véleményt erről a receptről!







Tetszik ez a recept?Akkor ezeket is feltétlenül nézd meg!

Pulykaszárnyak tepsis újkrumplival (steak burgonyaként), sült zöldségekkel

június 19, 2013

Ma vacsorára pulykaszárnyakat sütöttem sültcsirke fűszerkeverékemmel és szárnyas fűszerkeverékkel megszórva, az utóbbi a fűszerkeverékkel szórtam meg a steak burgonyát és a sütésre szánt zöldségeket is. A krumplit és zöldségeket kevés olajjal is megspricceltem. 
Hozzávalók: - 4 db pulykaszárny, fűszerek, só
- kb. 1,3-1,5 kg apró újrkurmpli szárnyasfúszer, só, olaj
- 1-1 db padlizsán, cukkini, hagyma, tv paprika, hegyes erős paprika, 2 nagyobb grillgomba, szárnyas fűszerkeverék, só, olaj.
A szárnyakat megmostam, megtisztítottam, fűszerekkel és kevés sóval beszórtam, alufóliával lefedve kb. 180 fokos sütőbe toltam légkeverésre.  Megsikáltam a krumplit, hosszában négybe vágtam, olajozott sütőlapra terítettem, megfűszereztem, megspricceltem olajjal és félretettem. A zöldségeket megmostam, felszeleteltem, olajozott sütőlapra terítettem, fűszereztem, megspricceltem olajjal. 
A krumplit a 180 fokos légkeveréses sütő legalsó sínjére tettem, a húst a harmadikra, a zöldségeket a legfelsőre (ötödik). Ekkor a szárnyak már fél órája sültek. 
A zöldségeknek innentől számítva 1 óra kellett, a krumplinak 1 óra 10 perc. A húst a krumpli kivétele után grill fokozaton 200 fokon sütöttem még kb. 10-15 percig.
A család leginkább húst és krumplit választott, Apa “megkockáztatott” 3 szelet sült padlizsánt. 
Én krumplit és sült zöldségeket vacsoráztam. 

Bodzavirág palacsintatésztában sütve

május 27, 2013

A hétvégi többé-kevésbé napsütéses vasárnap délutánt a pilisi erdőben töltöttük édesanyámmal. A séta apropója a nyíló bodza volt. A már kinyílt, de az elnyílás jeleit nem mutató bodzát kisollóval vágtuk le, figyelve arra, hogy ne legyen rajta bogár, vagy levéltetű.
Hozzávalók:
néhány bodzavirág (mi fejenként nyolcat is megettünk vacsorára)
1 tojás
liszt
tej
csipet só
fahéjas porcukor
olaj a sütéshez
A virágokat leöblítettem, lecsepegtettem. A szokásosnál kicsit hígabb palacsintatésztát kevertem ki, amelybe a száruknál fogva belelógattam a virágokat, egyszerre csak egyet. Kicsit hagytam, hogy lefolyjon róla, aztán forró olajban kisütöttem őket, míg aranybarnák nem lettek. Két ujjnyi olaj a lábosban elég volt. Papírtörlőre raktam őket, aztán még forrón megszórtuk fahéjas porcukorral, és nem volt idejük kihűlni.

Tabbouleh pirított bulgurból sült paradicsommal és fetával

április 11, 2013

A tabbouleh az arab konyha egyik jellegzetes fogása. Ma már nagyon elterjedt és nem csak a klasszikus bulgurral készült változatát fogyasztják széles körben, hanem készül ez quinoa maggal, kuszkusszal, csicseriborsóval vagy éppen nyers karfiollal. Nevezhetjük akár salátának is, de szerintem annyira laktató verzió készült nálam, hogy ez bőven elegendő ebédre, vacsorára. De az éhesebbeknek mondjuk köretnek valami egyszerű sült hús mellé.
Hogy mitől nem klasszikus mégsem ez a verzió? A pirított bulgur teszi igazán finommá! Sütőben, tepsiben kell a bulgurt megpirítani és csak utána főzzük meg.

Hozzávalók (2-4 főre):
fél bögre bulgur (100 g)
250 g koktélparadicsom
1 nagyobb vöröshagyma
1 nagy csokor petrezselyem (50 g, megtisztítva 30 g)
200 g feta sajt (vagy telemea)
olívaolaj
só, bors
citromlé

A sütőt előmelegítjük 230 fokra (jó forró legyen). Egy tepsibe a bulgurt helyezzük, szépen elterítve. Másikba a félbevágott paradicsomokat héjukkal lefele, meglocsolva bőségesen olívaolajjal és megszórva sóval, borssal. A bulgur kerüljön a felső rácsra, alá a paradicsomos tepsi. 7-10 perc alatt megpirítjuk a bulgurt (nem szabad megégnie, csak aranybarnára pirítjuk). A hagymát megtisztítjuk majd félbe vágjuk és szeleteljük. Amikor kivesszük a bulgurt, akkor a paradicsomra szórjuk a hagymát és további 5-10 percet sütjük. Ha alacsonyabb a hőmérséklet, akkor ez a folyamat kicsit tovább tarthat.
A bulgurt bő sós vízben puhára főzzük. Én fedő alatt felforralni szoktam, majd magában 10-15 perc alatt beszívja a folyadékot és megpuhul. Ha marad rajta folyadék, azt szűrjük le.
A petrezselymet megtisztítjuk. A vastag szárakat nem használjuk fel. Nekem csak ennyi petrezselymem volt, de ha valakinek több van, akkor még egy fél csokor szerintem mehet bele. Salátacentrifugával szárítsuk meg a petrezselyemleveleket, majd aprítógépben aprítsuk (vagy késsel vágjuk apróra).
A leszűrt bulgurhoz adjuk a sült paradicsomot és hagymát, az aprított petrezselymet majd meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és friss citromlével. Végül belemorzsoljuk a feta sajtot. 


Ötlet innen.

Narancslekvárban pácolt csirke tepsis zöldségekkel

március 22, 2013

Csak néha, néha veszem meg a Good Food-ot, de a márciusi szám most megtetszett. Ezt az ételt is ebből főztem, némi változtatással. A csirke ilyen formában új, de a köretet régóta készítem. A kedvenc téli-télvégi köretünk. Rögtön az elején jegyzem meg, hogy ez a sokszínű zöldség önmagában is remek, a gyerekeim is mind szeretik, ami nálunk ritkaság!

Narancslekvárban pácolt csirkemell

-75 dkg csirkemell felszelve
-1,5 dl darabos narancslekvár
-2-3 ek. balzsamecet
-só, chili ízlés szerint
-olívaolaj

Tepsiben sült zöldségek

-2 közepes cékla
-fél kg édesburgonya
-2-3 nagyobb sárgarépa
-2 nagy fej vöröshagyma
-só, citrombors
-15 dkg fetasajt
-pár ek. vörösborecet
-olívaolaj

A páchoz elkevertem a lekvárt, a balzsamecetet és a chilit.
A felszeletelt csirkemellet kicsit kilapogattam és a páclevet ráöntöttem, összeforgattam. 1 éjszakát állni hagytam.
Másnap az olívaolajat forrósítottam, a húst kicsit besóztam és mindkét oldalát pár percig sütöttem, majd a páclevet is ráöntöttem, ebben pároltam készre.

A zöldségek elő és elkészítése tovább tart, érdemes ezzel kezdeni.
Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt tettem. A 3 féle zöldséget felkockáztam, egy kis olajban megforgattam, sóztam, citromborssal meghintettem.  
A sütést a céklával kezdtem, ennek kell a legtöbb idő, kb. 30-40 perc mérettől függően. 180 fokon sütöttem 10 percig, amikor hozzáadtam a répát és az édesburgonyát. Közben 1-2 evőkanál vörösborecetet löttyintettem rá és összeforgattam a zöldségeket.
Az utolsó fázisban hozzáadtam a nem túl vékony szeletekre vágott hagymát és a fetakockákat is. Jó, ha minden alkalommal átforgatjuk és bátran adhatunk hozzá a vörösborecetből 1-2 evőkanálnyit többször is, mert elpárolog, azonban finom ízt ad és segíti a karamellizálódást.

Együtt tálaltam a hússal, nálunk nagy sikere volt. Különleges íz, de simán vállalható, semmi extrém. A sült zöldségek külön is megérnek egy misét :)

Jó étvágyat!

Brokkolis kolbászos tészta

március 11, 2013

Ismét brokkolis tésztát hoztam, mert az készült ma nálunk vacsorára, kiegészítésként a vasárnapi húsleves és a szombati fűszeres rizseshús maradéka mellé.
Hozzávalók: kevés olaj, 1 fej hagyma, egy fél kilós brokkoli rózsái (szárát most nem használtam fel), 20 dkg csiperkegomba (10 db kisebb… pszt!!), 1 kis szál Pick kolbász, 2 fehér kanál ételízesítő (vagy só ízlés szerint), 2 kávéskanál fokhagyma granulátum (vagy legalább 2 gerezd reszelt, vagy áttört fokhagyma), kevés chilipor, 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöld,  1-1,1 liter forró víz, 50 dkg 4 tojásos szarvacska tészta, (esetleg reszelt sajt a tetejére, de nem szükséges).
A brokkoli rózsákat megmosás után leszedtem a szárukról és egészen apróra szétszedtem. 
A hagymát apróra vágtam és nagyobb lábasba tettem. 
A gombát tisztítás után (kalapjáról lehúztam a bőrt és a tönkök végeit levágtam) cikkekre vágtam a botmixer poharába és fél liter forró vízzel teljesen krémesre turmixoltam (ami nem látszik, az ellen nem ágál a család… :D). 
A kolbászról lehúztam a bőrét, hosszában négybe vágtam, aztán vékonyan felszeleteltem. 
Amikor ezekkel az előkészületekkel végeztem, a hagymát megdinsztelem kevés olajon, majd rádobtam a brokkolirózsákat és a kolbászt. Kevés ideig együtt pirítottam, majd felöntöttem az összeturmixolt gombával. Fűszereztem ételízesítővel, chiliporral, fokhagyma granulátummal, szárított petrezselyemzölddel, majd felöntöttem még 5-6 dl forró vízzel, felforraltam, beleöntöttem a csomag tésztát.  Újra forrás után takarékon, fedő alatt 7-8 percig főztem, majd 1-2 percig még állni hagytam és reszelt sajttal megszórva tálaltam. Isteni volt :D!! Se Apa, se Legkisebbikem  nem fedezte föl a gombát benne.  Legnagyobbikom a rizseshúst választotta csípős csalamádéval, Középsőm meg délután elment sétálni, és valahol vett kolbászt és májast, így azt vacsorázott, mert ahhoz volt kedve.
UA-1101474-22