Nyitólap » Húsételek » Hétvégi receptajánló!!! Sütőzacskóban sült hús, zöldségekkel:

Hétvégi receptajánló!!! Sütőzacskóban sült hús, zöldségekkel

január 8, 2011 Húsételek admin Nincs hozzászólás

Igaz nem tettem fogadalmat, hogy mit és hogyan fogok csinálni ebben az évben, de az hogy az év első pár hónapján kicsit visszafogom magamat a főzésben, és sütni is sokkal ritkábban sütök, az már hagyomány nálam. Na persze ettől még igen sok finomság kerül a tányérunkra, mint pl. ezt a mai ebédünk is igazolja.

Tovább a recepthez...

összes receptje

Keresés az oldalon (nyomj entert!):

Kövess minket facebookon is!

Mondj véleményt erről a receptről!







Tetszik ez a recept?Akkor ezeket is feltétlenül nézd meg!

Szezámmagos teljes kiörlésű zsemle

augusztus 28, 2013

A szezámliszt kiváló vitamin- és rostforrás, alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalma. Ráadásul, aki szereti a szezámmagot, annak mindenképp ízleni fog a szezámlisztből készült zsemle is. Egyelőre keveset mertem használni belőle, mert nem tudtam, hogyan viselkedik majd zsemleként. De legközelebb sokkal bátrabb leszek, és emelni fogom az adagot, természetesen a fehér liszt kárára :)
Szezámolaj helyett használhatunk sima olívaolajat is, vagy más zsiradékot.

Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 25 dkg fehér kenyérliszt
  • 5 dkg szezámliszt
  • 2 evőkanál pirított szezámmag
  • 3 evőkanál szezámolaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál nádcukor vagy méz
  • 1 tasak szárított élesztő (vagy 3 dkg friss)
  • 3-3,5 dl hideg víz
  • a tetejére egy kevés szezámmag

Elkészítése:
  • A liszteket a sóval, a cukorral, meg az élesztővel összekavarjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk.
  • Néhány percig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima, hólyagos lesz. Ha van dagasztógépünk, praktiukusabb azzal dagaszttatni. A vizet lassanként adagoljuk, a pontos mennyiség mindig helyben dől el.
  • A tésztát egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyre téve, 40-60 percig kelesztjük, amíg a jó duplájára kel. Ekkor még egyszer lazán átgyúrjuk, és még egy keveset kelni hagyjuk, hogy a tészta könnyű, laza legyen.
  • A megkelt tésztát 8-10 egyenlő részra osztjuk, egyenként átgyúrjuk, zsemlévé formázzuk. Lisztezzük a kezünket, hogy a tészta ne ragadjon, és a zsemlék felülete szép sima legyen.
  • A zsemléket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, egymástól kissé távolbb, és további 20 percig kelesztjük, amíg jól megnőnek.
  • Ekkor megkenjük hideg vízzel, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Megj: Ha nincs szezámlisztünk, a szezámmagot őröljük finommá, és máris kész a lisztünk.

Édes kuszkusz

április 25, 2013

A kuszkusz édességként is jól megállja a helyét. Érdemes kipróbálni, hiszen ez csupa egészséges hozzávalókból áll, így nem káros a szervezetünkre, és nem is hízlal.

Hozzávalók:

  • 10 dkg kuszkusz
  • 200 ml forró tej
  • 3 dkg aszalt vörösáfonya
  • 3 dkg mandula
  • 1-2 evőkanál nyírfacukor
  • fél citrom reszelt héja
  • fél teáskanál vanília aroma
Elkészítése:
  • A kuszkuszt összekavarjuk a száraz hozzávalókkal, majd ráöntjük a forró tejet.
  • Az edényt letakarjuk, és néhány percig állni hagyjuk, hogy a kuszkusz magába szívja a folyadékot, és megpuhuljon.
  • Kis desszertes tálkákba tálaljuk, édesség gyanánt.

Spenótsaláta surimivel

február 27, 2013

A surimi halpasztából készült rúd, mely leggyakrabban sushik alapanyaga. Én úgy képzelem, mint a darált húst, hisz nem éppen a legjobb minőségű alapanyagból (halból) állítják elő. Éppen ezért nagyon olcsón megvásárolható, de nem érdemes túl gyakran fogyasztani.
Kíváncsiságból vásároltam, ízre finom, ízlett, de valahogy a külsejével bajban vagyok. Bár, anniyra nem is akartam megbarátkozni vele.
A saláta minden esetre nagyon finom, csak sütés közben túlságosan halszag lett a lakásban, ezért is idegenkedtem egy kicsit.
Igazán vágytam már egy kis üde, zöld spenótra.

Hozzávalók:

  • 10 dkg zsenge spenót
  • 6-8 halpaszta rúd (surimi)
  • 7-8 fürjtojás (esetleg 2 tojás)
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 kisebb cikk fokhagyma
  • fél citrom
  • néhány csepp fehér balzsamecet
  • 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez
  • őrölt színes bors
  • kevés só
Elkészítése:
  • Ha fagyasztott surimit vásárolunk, akkor előbb hagyjuk kiolvadni.
  • Ezután serpenyőben, kókuszzsíron 1-2 perc alatt megsütjük, közben hozzáadjuk a reszelt fokhagymát.
  • A fürjtojásokat 4-5 perc alatt keményre főzzük, majd meghámozzuk.
  • A zsenge spenótleveleket egyenként alaposan megmossuk, és egy tálba helyezzük.
  • Hozzáadjuk a vékonyra szelt lilahagymát, a karikára vágott fürjtojást, és az ujjnyi vastagságú darabokra felvágott halrudat.
  • Meglocsoljuk egy kevés citromlével, balzsamecettel, és olajjal,  megsózzuk, színes borssal ízesítjük, és alaposan összekavarjuk. 
  • Tipp: Surimi helyett használhatunk tenger gyümölcseit.

Zöldséges kuszkusz pirított sonkával

február 24, 2013

Azt hiszem említettem már néhányszor, hogy a barnarizzsel nem nagyon tudtam megbarátkozni. Megeszem persze, de valahogy nem tudom élvezni. És ha én egy ételt nem tudok élvezni, akkor azt nem szívesen eszem,  hiába szuperegészséges.
Alternatívákat kerestem: bulgur, köles, hajdina, ezek közül a köles jött be leginkább, tehát rizs helyett azt használom. A sorban az utolsó a kuszkusz volt, ezt idáig ugyanis még nem próbáltam. A kuszkusz kifejezetten ízlik, nagyon szeretem az állagát is, és mondhatni, ezt már képes vagyok élvezettel fogyasztani.
A kuszkusz az egyik legegészségesebb gabonaféle, magas tápértékű, alacsony kalóriatartalmú. Nagy előnye még, hogy nem szükséges főzni, ezért rendkívül egyszerű és gyors a felhasználása.
Szóval ez marad a tuti befutó, rizsprobléma kipipálva :)

Zöldségekkel felturbózva, néhány kiegészítővel megspékelve, rendkívül ízletes, laktató fogást készítettem elsőként.
Egyébként ugyanúgy használhatjuk, mint  ahagyományos rizset, édes és sós változatban egyaránt.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kuszkusz
  • 1-1 piros- és zöld színű paprika
  • 1 kisebb cukkini
  • 15 dkg kukorica
  • 3 közepes paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 2 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
  • szárított kakukkfű
  • só, őrölt bors
  • a tálaláshoz néhány szelet hajszálvékony füstölt sonka (pl serrano, prosciutto)
Elkészítése:
  • Vizet forralunk az ételízesítővel (kb 3-4 dl), és amikor felforrt, ráöntjük a kuszkuszra. Lefedjük, és 10 percig puhulni hagyjuk.
  • Egy serpenyőben a kókuszzsíron az apróra vágott hagymát párolni kezdjük, majd szerre hozzáadjuk a zöldségeket: először a kockára vágott paprikát, majd a kukoricát, végül a kockára vágott cukkinit és a paradicsomot.
  • Néhány percig pároljuk csupán, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak. Közben megkavargatjuk.
  • A végén ízesítjük sóval, borssal, illetve morzsolt kakukkfűvel, és levesszük a tűzről.
  • A kuszkuszt egy villával felkavarjuk, majd a párolt zöldségraguval összekavarjuk.
  • Tálaláskor a serpenyőben néhány szelet sonkát pirítunk, és a zöldséges kuszkusz tetejére helyezzük. 
Tipp: Egy kevés brie, vagy camembert sajttal még finomabb!

Szamócalekváros sült oldalas

december 8, 2012

Már többször írtam, a tarja mellett az oldalas a másik kedvenc húsom. Nem tudom megunni. Főleg ha omlós ropogós és jó szaftos. Ez a recept is hirtelen ötlettől vezérelve született. Még a múlt heti túrófánkhoz vettem szamócalekvárt…

UA-1101474-22