Nyitólap » Egytálétel » Vegetáriánus kolozsvári rakott káposzta:

Vegetáriánus kolozsvári rakott káposzta

augusztus 31, 2011 Egytálétel Mindennapi Manna Nincs hozzászólás

Fotó: Krumpli Béla

A Kolozsvári Magyar Napokon kissé megzavartuk a közönséget a nevünkkel, a Paszuly és Társai-ból többen arra következtettek, hogy nálunk babot lehet enni. Hát az nem volt. Helyette ezt a vegetáriánus káposztát főztük meg a helyszínen. Edit ötlete volt, telitalálat. Arra kíváncsi voltam, hogyan fogadják az emberek a húsmentes rakott káposztát, de nyitottságukkal minden várakozásomat felülmúlták. A káposzta meg elképesztően finom volt, nálunk biztosan gyakori ebéd lesz ezentúl.

Ez a bejegyzés most a Vendégek a Paszulyon sorozat következő része is, idén úgysem vendégeskedett itt senki. Edit receptje következik:

“Előre le kell szögezzük, hogy ez nem a hagyományos kolozsvári káposzta receptje. Nem lesz benne sem savanyú káposzta, sem jó zsíros disznóhús… Ez a kolozsvári káposzta vegetáriánus változata. Teljesen autentikus, ősidőkből származó, szájhagyomány útján, anyáról lányára terjedő recept. Na jó, ez az utolsó mondat hatalmas lódítás volt.

Eredetileg nyári töltött káposztának indult, amit szintén hússal töltenek. Évek óta úgy készítem a töltött káposztát, hogy a húst helyettesítem reszelt murokkal. Gondoltam, ha savanyú káposztával működik a dolog, miért ne menne friss káposztából is. Ment. Csak kicsit körülményes volt az így is meleg konyhában főzni egy nagy fej káposztát és közben a forró lapikat egyenként lefejteni róla. Egyik alkalommal sikerült úgy túlfőzni, hogy a töltelékek nem maradtak egészben. Ekkor eldöntöttem, hogy nem is kínlódok én már a csomagolással (a lustaság fél egészség), hanem megpróbálom az egészet rétegesen lerakni. Teljesen leegyszerűsödik a folyamat, az eredmény pedig éppen olyan finom, mint az „eredeti”.

Akkor jöjjön a recept:

Hozzávalók:

1 fej káposzta

2 nagy hagyma

3 murok

3 paradicsom

3 kápia paprika

200 g rizs

kapor

csombor

A hagymát apróra vágjuk és bő olajban odatesszük párolódni. A murkot meghámozzuk és az apró reszelőn lereszeljük. Rádobjuk a hagymára és tovább kevergetjük. Fontos, hogy bő olajban párolódjon, mivel hús nincs benne, kell valami plusz zsiradék. Megsózzuk és hozzákeverjük az alaposan megmosott rizst. A paprikákat apróra vágjuk, a paradicsomokat meghámozzuk (forró vízbe mártsuk, akkor könnyen lejön a héja) és felvágjuk.

A káposztát legyaluljuk, majd egy nagyobb fazékba rétegesen lerakjuk: káposzta, paprika, paradicsom, rizses töltelék. só, kapor és csombor. Annyi vízzel felöntjük, hogy épp ellepje, felforraljuk, majd lassú tűzön készre főzzük.”

Tovább a recepthez...

összes receptje

Keresés az oldalon (nyomj entert!):

Kövess minket facebookon is!

Mondj véleményt erről a receptről!







Tetszik ez a recept?Akkor ezeket is feltétlenül nézd meg!

Ötfűszeres marhahús pirított káposztával

március 13, 2013

A téli zöldségek még tartják magukat szerencsére, így a tavasz kezdetén, de ez nem is baj, hiszen nekem ezek a kedvenceim. Talán furán hangzik, de számomra a pirított káposzta vagy a sült cékla bármikor veri a mosolygós hónapos retket vagy a zsenge újhagymát. Tehát káposzta, ezúttal kissé ropogósan, egy fűszeres, vajpuha marhahússal karöltve. ötfűszeres marhahús [...]

Céklás, csicseris, gránátalmás rizssaláta

november 3, 2012

A spiritualitás nem másról szól, mint arról, hogyan viszonyulunk a mindennapi élethelyzetekhez.(Csögyam Trungpa: Munka, szex, pénz) Egy nagyon finom svédasztalra való étel az ősz kínálatából. Az idei első céklás falatok. Lesz m

Gombás tortellini

október 28, 2012

- Borzasztó dolog meghalni.- Nem olyan borzasztó az, Teofil. Az ember elalszik lassan, és nem ébred föl többet. Csak pihen és pihen. Pihenni jó… De az élet! Soha többet nem látni erdőt, és soha többet nem hallani madarat! Pedig olyan…

Tarlórépa (kerekrépa) dióval

október 26, 2012

A tánc a lélek rejtett nyelve. A nagy táncosok nem a technikájuk, hanem a szenvedélyük miatt válnak naggyá.(Martha Graham)  A kerekrépa vagy más néven tarlórépa készülhet így is. Nálunk zalában ugyanis szinte csak savanyítv…

Salsa verde zöld paradicsomból

október 18, 2012

Riporter: – Mr. Gandhi, mi a véleménye a nyugati civilizációról?Gandhi: – Szerintem nagyszerű ötlet lenne!Kaptam pár darab zöldparadicsomot. Először salátát akartam csinálni belőle, de útközben módosítottam, lett belőle salsa verde,…

UA-1101474-22