Nyitólap » Egytálétel » Hétvégi receptajánló!!! Rakott-kelkáposzta.:

Hétvégi receptajánló!!! Rakott-kelkáposzta.

október 30, 2010 Egytálétel admin Nincs hozzászólás


Megint egy egyszerűen elkészíthető, egytálételt ajánlanák a hétvégére. Igaz az előkészület és az összeállítás azért igényel egy kis időt, de utána a többi már a sütő dolga. Nagyon szeretem, elkészíteni is, és enni meg főleg. Kitudja miért, de általában csak ősszel jut az eszembe. Régen volt már, így most vagy valóban nagyon finom lett, vagy csak nagyon kiéheztünk rá. Egy biztos, az utolsó rizsszemig, mind elfogyott. Mennyiségeket nem írok, mert az attól függ, ki mekkora adagot készít.

Tovább a recepthez…

Gizi összes receptje

Tovább a recepthez...

összes receptje

Keresés az oldalon (nyomj entert!):

Kövess minket facebookon is!

Mondj véleményt erről a receptről!







Tetszik ez a recept?Akkor ezeket is feltétlenül nézd meg!

Tabbouleh pirított bulgurból sült paradicsommal és fetával

április 11, 2013

A tabbouleh az arab konyha egyik jellegzetes fogása. Ma már nagyon elterjedt és nem csak a klasszikus bulgurral készült változatát fogyasztják széles körben, hanem készül ez quinoa maggal, kuszkusszal, csicseriborsóval vagy éppen nyers karfiollal. Nevezhetjük akár salátának is, de szerintem annyira laktató verzió készült nálam, hogy ez bőven elegendő ebédre, vacsorára. De az éhesebbeknek mondjuk köretnek valami egyszerű sült hús mellé.
Hogy mitől nem klasszikus mégsem ez a verzió? A pirított bulgur teszi igazán finommá! Sütőben, tepsiben kell a bulgurt megpirítani és csak utána főzzük meg.

Hozzávalók (2-4 főre):
fél bögre bulgur (100 g)
250 g koktélparadicsom
1 nagyobb vöröshagyma
1 nagy csokor petrezselyem (50 g, megtisztítva 30 g)
200 g feta sajt (vagy telemea)
olívaolaj
só, bors
citromlé

A sütőt előmelegítjük 230 fokra (jó forró legyen). Egy tepsibe a bulgurt helyezzük, szépen elterítve. Másikba a félbevágott paradicsomokat héjukkal lefele, meglocsolva bőségesen olívaolajjal és megszórva sóval, borssal. A bulgur kerüljön a felső rácsra, alá a paradicsomos tepsi. 7-10 perc alatt megpirítjuk a bulgurt (nem szabad megégnie, csak aranybarnára pirítjuk). A hagymát megtisztítjuk majd félbe vágjuk és szeleteljük. Amikor kivesszük a bulgurt, akkor a paradicsomra szórjuk a hagymát és további 5-10 percet sütjük. Ha alacsonyabb a hőmérséklet, akkor ez a folyamat kicsit tovább tarthat.
A bulgurt bő sós vízben puhára főzzük. Én fedő alatt felforralni szoktam, majd magában 10-15 perc alatt beszívja a folyadékot és megpuhul. Ha marad rajta folyadék, azt szűrjük le.
A petrezselymet megtisztítjuk. A vastag szárakat nem használjuk fel. Nekem csak ennyi petrezselymem volt, de ha valakinek több van, akkor még egy fél csokor szerintem mehet bele. Salátacentrifugával szárítsuk meg a petrezselyemleveleket, majd aprítógépben aprítsuk (vagy késsel vágjuk apróra).
A leszűrt bulgurhoz adjuk a sült paradicsomot és hagymát, az aprított petrezselymet majd meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és friss citromlével. Végül belemorzsoljuk a feta sajtot. 


Ötlet innen.

Brokkolis kolbászos tészta

március 11, 2013

Ismét brokkolis tésztát hoztam, mert az készült ma nálunk vacsorára, kiegészítésként a vasárnapi húsleves és a szombati fűszeres rizseshús maradéka mellé.
Hozzávalók: kevés olaj, 1 fej hagyma, egy fél kilós brokkoli rózsái (szárát most nem használtam fel), 20 dkg csiperkegomba (10 db kisebb… pszt!!), 1 kis szál Pick kolbász, 2 fehér kanál ételízesítő (vagy só ízlés szerint), 2 kávéskanál fokhagyma granulátum (vagy legalább 2 gerezd reszelt, vagy áttört fokhagyma), kevés chilipor, 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöld,  1-1,1 liter forró víz, 50 dkg 4 tojásos szarvacska tészta, (esetleg reszelt sajt a tetejére, de nem szükséges).
A brokkoli rózsákat megmosás után leszedtem a szárukról és egészen apróra szétszedtem. 
A hagymát apróra vágtam és nagyobb lábasba tettem. 
A gombát tisztítás után (kalapjáról lehúztam a bőrt és a tönkök végeit levágtam) cikkekre vágtam a botmixer poharába és fél liter forró vízzel teljesen krémesre turmixoltam (ami nem látszik, az ellen nem ágál a család… :D). 
A kolbászról lehúztam a bőrét, hosszában négybe vágtam, aztán vékonyan felszeleteltem. 
Amikor ezekkel az előkészületekkel végeztem, a hagymát megdinsztelem kevés olajon, majd rádobtam a brokkolirózsákat és a kolbászt. Kevés ideig együtt pirítottam, majd felöntöttem az összeturmixolt gombával. Fűszereztem ételízesítővel, chiliporral, fokhagyma granulátummal, szárított petrezselyemzölddel, majd felöntöttem még 5-6 dl forró vízzel, felforraltam, beleöntöttem a csomag tésztát.  Újra forrás után takarékon, fedő alatt 7-8 percig főztem, majd 1-2 percig még állni hagytam és reszelt sajttal megszórva tálaltam. Isteni volt :D!! Se Apa, se Legkisebbikem  nem fedezte föl a gombát benne.  Legnagyobbikom a rizseshúst választotta csípős csalamádéval, Középsőm meg délután elment sétálni, és valahol vett kolbászt és májast, így azt vacsorázott, mert ahhoz volt kedve.

Tökmag- szezám- és lenpogácsa

március 11, 2013

NAGYON szeretem a pogácsát. Krumplisat, tejfölöset, fokhagymás-diósat, jó borsos tepertőset, a lemezekre szedhető sajtosat, a felfújtan roppanós hájasat, a száraz-zsíros köménymagosat amit Tomi mamája készít… és most ezt, ezt a takarmánypogácsa kinézetű, de annál finomabb, zöld, diós-kesernyés szezámos-fokagymás pogácsát, ami abszolút keto-diétabarát! Totálisan meglepődtem hogy ilyen finom, tényleg jobb lett, mint amilyenre számítottam!

FOKHAGYMÁS MAGLISZT-POGÁCSA

- 250 gr őrölt szezámmag (natura cég tahini nevű szezámpelyhéből egy csomag)
- kb. 100 gr len-tökmagliszt (paleo-mix termék)
- 3 tojás
- 1-2 ek. zsír
- 1 ek. fokagymakrém
- 1 tk. bors
- só

A magliszteket a puha zsírral, tojásokkal és fűszerekkel ruganyos, nem túl ragadós tésztává gyúrtam, majd egycentisre nyújtottam és felkockáztam. Középmeleg sütőben 20 percet sültek.

Pont 60 db 2,5×2,5 cm-es pogácsám lett. Nekem szörnyen ízlik! Jó fokhagymás, a szezám kissé kesernyés íze a tökmagéval nagyon jó barátságban van, alul ropogós, belül puhácska kis sós falatok lettek. Tényleg megéri kipróbálni!!

1 db: 39 kcal, 1,5 gr CH ebből 0,7 gr rost, 2 gr fehérje, 3 gr zsír
köszönet az alapreceptért: paleovital.hu

Rizskrokett, fűszeres-fokhagymás tejfölös mártogatóval

február 25, 2013

Sörkorcsolyának, köretnek, előételnek, maradék felhasználásra, meg ezer másra is ideális a rizskrokett. Elkészítése nagyon egyszerű és mértékegységekre sincsen szükség, hiszen mindenki ízlése és érzése szerint készítheti. Kb másfél bögre rizsből bekeverve egy nagy tálnyi kész krokett sült ki

Krokett: kb másfél bögre rizs – só v. ételízesítő – 3 tojás – zsemlemorzsa – csipet majoránna – metélőhagyma – petrezselyem – szerecsendió
Tejföl: nagy doboz tejföl – só – bors – metélőhagyma – petrezselyem – csipet majoránna – csipet pirospaprika – 1 gerezd fokhagyma
Sóval vagy ételízesítővel készre főzzük a rizst. Hagyjuk kihűlni. Hozzákeverjük a fűszereket és annyi zsemlemorzsát, hogy formázható masszát kapjunk. Pont olyan állagút, mintha fasírtot készítenénk. Markunkba formázzunk hengereket, forgassuk át zsemlemorzsában, majd forró olajban süssük aranybarnára. De mondom, azt adunk és azzal kísérletezhetünk, amivel csak akarunk. Például munkatársnőm azt mondta, hogy ő kipróbálja egy kevés curryvel is
A tejföl mennyisége függ a krokettek mennyiségétől, de mivel nálunk nagy hagyománya van a mártogatásnak és szeretik, én mindig többet készítek. Fűszerezés újra az ízlésünkre van bízva, hiszen van, aki borsósabban, vagy fokhagymásabban kedveli. Keverjük össze és ennyi. Érdemes egy órával hamarabb elkészíteni, hogy az ízek összeálljanak. Hűtőben több napig is eláll.

Sertésvese tojással

február 24, 2013

 Mint minden belsőség, ez is megosztja az embereket. Vagy szeretik, vagy utálják. Ha jól van elkészítve, nagyon finom tud lenni. Én gyerekkoromban kóstoltam először, és azonnal megszerettem. A mai gyerekek szerintem már meg sem kóstolnák, inkább a gyorséttermi ételek a menők. Pedig ha a vese meg van tisztítva, utána pillanatok alatt elkészül és nagyon finom. Kiadós vasárnapi reggelinek – mint ma reggel, -  vagy egy olcsó gyors ebédnek is megfelel.
De minden a vese tisztításával kezdődik. Ezt én tegnap este megcsináltam
az esti film alatt, megtisztítottam 3 vesét, így ma reggel ripsz-ropsz elkészült. A veséket
vízszíntesen – lehetőleg középen – kettévágtam. Ekkor feltárul a
belsejükben lévő rész, amit nagyon éles késsel óvatosan kivágtam, úgy,
hogy a lehető legkevesebb hasznos részt dobjam ki vele. 


Utána a kitisztított vesét keresztben nagyon vékony csíkokra vágtam és dupla nejlonzacskóban a hűtőbe raktam. Reggel aztán szűrőbe öntöttem, forró vízzel többször leforráztam, aztán ecetes meleg vízzel is átmostam, majd hideg folyó víz alatt is, egészen addig, míg teljesen tiszta lett. 
Ekkor egy fej apróra vágott hagymát olajon megdinszteltem, majd rádobtam a vesecsíkokat,

jó alaposan megborsoztam és sütöttem pár percig (kb. 5), míg a vesét keménynek nem éreztem, akkor jó. Csak ekkor sóztam meg a sülő vesét kb. 1/3 fehér kanál sóval.  Közben 1-2 csipet sóval elhabartam 5 tojást, és a vesére öntöttem. Kevergetve addig sütöttem, míg kissé megszilárdult, de nem szárítottam ki. 
Tányérra szedtem, szárított petrezselyemzölddel megszórtam (Férjem chilipor tett rá), és ecetes almapaprikával meg friss kenyérrel tálaltam. Jó kis reggeli volt. 
UA-1101474-22