Nyitólap » Desszertek » Sonkás, hagymás töltött palacsinta:

Sonkás, hagymás töltött palacsinta

március 24, 2011 Desszertek eszterlánc21 Nincs hozzászólás

Vagyis ahogy mi hívjuk: apacsinta, merthogy ez a férjem specialitása. Ezúttal azonban én készítettem (mondjuk meg is kaptam, hogy apáé azért jobb…), mert a lányom rejtélyes okból kifolyólag nem hajlandó megenni a hortobágyi húsos palacsintát. És ha már úgyis sütöttem a palacsintákat, hát neki ilyet készítettem, nehogy éhen haljon a családi menzán…

Tovább a recepthez...

összes receptje

Keresés az oldalon (nyomj entert!):

Kövess minket facebookon is!

Mondj véleményt erről a receptről!







Tetszik ez a recept?Akkor ezeket is feltétlenül nézd meg!

Darás palacsinta

április 29, 2013

                                                                               

Hozzávalók: szokásos palacsinta tészta, töltelékhez: 1,5 dl tej, 2 ek. cukor, 1 mk. vaníliacukor, 3 ek. búzadara, 1 tojás sárgája, 2 ek. mazsola.
Elkészítése:  A tejet a kétféle cukorral feltettem főni majd a darát apránként  szórtam hozzá. Mikor  kezdett sürüsödni akkor tettem hozzá a tojás sárgáját amivel jól elkevertem és levettem a tűzhelyről . A mazsolát  beletettem és azzal is elkevertem.  Mikor már kicsit hűlt akkor kanalaztam bele a kisütött palacsinta tésztába.
Ui: Ez  a mennyiség 5 db palacsinta töltésére elegendő, a többit lekvárral  kentük  meg. Nagyon finom  ez a darás-mazsolás töltelék! A tányéromon málna szörppel öntöttem le.

Tabbouleh pirított bulgurból sült paradicsommal és fetával

április 11, 2013

A tabbouleh az arab konyha egyik jellegzetes fogása. Ma már nagyon elterjedt és nem csak a klasszikus bulgurral készült változatát fogyasztják széles körben, hanem készül ez quinoa maggal, kuszkusszal, csicseriborsóval vagy éppen nyers karfiollal. Nevezhetjük akár salátának is, de szerintem annyira laktató verzió készült nálam, hogy ez bőven elegendő ebédre, vacsorára. De az éhesebbeknek mondjuk köretnek valami egyszerű sült hús mellé.
Hogy mitől nem klasszikus mégsem ez a verzió? A pirított bulgur teszi igazán finommá! Sütőben, tepsiben kell a bulgurt megpirítani és csak utána főzzük meg.

Hozzávalók (2-4 főre):
fél bögre bulgur (100 g)
250 g koktélparadicsom
1 nagyobb vöröshagyma
1 nagy csokor petrezselyem (50 g, megtisztítva 30 g)
200 g feta sajt (vagy telemea)
olívaolaj
só, bors
citromlé

A sütőt előmelegítjük 230 fokra (jó forró legyen). Egy tepsibe a bulgurt helyezzük, szépen elterítve. Másikba a félbevágott paradicsomokat héjukkal lefele, meglocsolva bőségesen olívaolajjal és megszórva sóval, borssal. A bulgur kerüljön a felső rácsra, alá a paradicsomos tepsi. 7-10 perc alatt megpirítjuk a bulgurt (nem szabad megégnie, csak aranybarnára pirítjuk). A hagymát megtisztítjuk majd félbe vágjuk és szeleteljük. Amikor kivesszük a bulgurt, akkor a paradicsomra szórjuk a hagymát és további 5-10 percet sütjük. Ha alacsonyabb a hőmérséklet, akkor ez a folyamat kicsit tovább tarthat.
A bulgurt bő sós vízben puhára főzzük. Én fedő alatt felforralni szoktam, majd magában 10-15 perc alatt beszívja a folyadékot és megpuhul. Ha marad rajta folyadék, azt szűrjük le.
A petrezselymet megtisztítjuk. A vastag szárakat nem használjuk fel. Nekem csak ennyi petrezselymem volt, de ha valakinek több van, akkor még egy fél csokor szerintem mehet bele. Salátacentrifugával szárítsuk meg a petrezselyemleveleket, majd aprítógépben aprítsuk (vagy késsel vágjuk apróra).
A leszűrt bulgurhoz adjuk a sült paradicsomot és hagymát, az aprított petrezselymet majd meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal és friss citromlével. Végül belemorzsoljuk a feta sajtot. 


Ötlet innen.

Brokkolis kolbászos tészta

március 11, 2013

Ismét brokkolis tésztát hoztam, mert az készült ma nálunk vacsorára, kiegészítésként a vasárnapi húsleves és a szombati fűszeres rizseshús maradéka mellé.
Hozzávalók: kevés olaj, 1 fej hagyma, egy fél kilós brokkoli rózsái (szárát most nem használtam fel), 20 dkg csiperkegomba (10 db kisebb… pszt!!), 1 kis szál Pick kolbász, 2 fehér kanál ételízesítő (vagy só ízlés szerint), 2 kávéskanál fokhagyma granulátum (vagy legalább 2 gerezd reszelt, vagy áttört fokhagyma), kevés chilipor, 1 kávéskanál szárított petrezselyemzöld,  1-1,1 liter forró víz, 50 dkg 4 tojásos szarvacska tészta, (esetleg reszelt sajt a tetejére, de nem szükséges).
A brokkoli rózsákat megmosás után leszedtem a szárukról és egészen apróra szétszedtem. 
A hagymát apróra vágtam és nagyobb lábasba tettem. 
A gombát tisztítás után (kalapjáról lehúztam a bőrt és a tönkök végeit levágtam) cikkekre vágtam a botmixer poharába és fél liter forró vízzel teljesen krémesre turmixoltam (ami nem látszik, az ellen nem ágál a család… :D). 
A kolbászról lehúztam a bőrét, hosszában négybe vágtam, aztán vékonyan felszeleteltem. 
Amikor ezekkel az előkészületekkel végeztem, a hagymát megdinsztelem kevés olajon, majd rádobtam a brokkolirózsákat és a kolbászt. Kevés ideig együtt pirítottam, majd felöntöttem az összeturmixolt gombával. Fűszereztem ételízesítővel, chiliporral, fokhagyma granulátummal, szárított petrezselyemzölddel, majd felöntöttem még 5-6 dl forró vízzel, felforraltam, beleöntöttem a csomag tésztát.  Újra forrás után takarékon, fedő alatt 7-8 percig főztem, majd 1-2 percig még állni hagytam és reszelt sajttal megszórva tálaltam. Isteni volt :D!! Se Apa, se Legkisebbikem  nem fedezte föl a gombát benne.  Legnagyobbikom a rizseshúst választotta csípős csalamádéval, Középsőm meg délután elment sétálni, és valahol vett kolbászt és májast, így azt vacsorázott, mert ahhoz volt kedve.

Zöldséges hal krumpliágyon

március 11, 2013

Egyszerű tavaszias fogás, körettel együtt. Nem érződik olyan erősen benne a halíz, így azok is kedvelni fogják, akik nem rajonganak a halért. Íme:

Hozzávalók:
fél kg hekk
kisebb fej brokkoli
1-2 szál sárgarépa
5-6 krumpli
fűszersó, bors
olívaolaj
5 dkg sajt
4 dl tej
2 evőkanál margarin/vaj
1 evőkanál liszt

Elővettem a mákos tepsim és bekentem olívaolajjal. A meghámozott, vékony karikára vágott krumplit elrendeztem benne, majd rátettem a megmosott, besózott halat. A brokkolit rózsákra szedve tettem rá, a répát karikázva. Pici vizet tettem alá, majd alufóliával letakarva betettem a sütőbe. Addig sütöttem, amíg a zöldség még ropogós volt, de már nem kemény. 
Margarint felolvasztottam, egy evőkanál lisztet tettem bele. Jól elkevertem, félrehúztam a tűzről és belereszeltem a sajtot. Amikor a sajt megolvadt, felöntöttem tejjel. Sóztam, borsoztam. Miután besűrűsödött, ráöntöttem a halra és a zöldségekre. Az alufóliát levettem róla és így sütöttem még negyed órát.

Tökmag- szezám- és lenpogácsa

március 11, 2013

NAGYON szeretem a pogácsát. Krumplisat, tejfölöset, fokhagymás-diósat, jó borsos tepertőset, a lemezekre szedhető sajtosat, a felfújtan roppanós hájasat, a száraz-zsíros köménymagosat amit Tomi mamája készít… és most ezt, ezt a takarmánypogácsa kinézetű, de annál finomabb, zöld, diós-kesernyés szezámos-fokagymás pogácsát, ami abszolút keto-diétabarát! Totálisan meglepődtem hogy ilyen finom, tényleg jobb lett, mint amilyenre számítottam!

FOKHAGYMÁS MAGLISZT-POGÁCSA

- 250 gr őrölt szezámmag (natura cég tahini nevű szezámpelyhéből egy csomag)
- kb. 100 gr len-tökmagliszt (paleo-mix termék)
- 3 tojás
- 1-2 ek. zsír
- 1 ek. fokagymakrém
- 1 tk. bors
- só

A magliszteket a puha zsírral, tojásokkal és fűszerekkel ruganyos, nem túl ragadós tésztává gyúrtam, majd egycentisre nyújtottam és felkockáztam. Középmeleg sütőben 20 percet sültek.

Pont 60 db 2,5×2,5 cm-es pogácsám lett. Nekem szörnyen ízlik! Jó fokhagymás, a szezám kissé kesernyés íze a tökmagéval nagyon jó barátságban van, alul ropogós, belül puhácska kis sós falatok lettek. Tényleg megéri kipróbálni!!

1 db: 39 kcal, 1,5 gr CH ebből 0,7 gr rost, 2 gr fehérje, 3 gr zsír
köszönet az alapreceptért: paleovital.hu

UA-1101474-22