Nyitólap » Desszertek » Jeruzsálemi túrótorta:

Jeruzsálemi túrótorta

február 6, 2012 Desszertek Duende Nincs hozzászólás

 

Ma piac sincs, meg lemenni sem volt kedvem. Így abból főztem, amit itthon találtam. Reggel megnézegettem a talonba tett recepteket, a “majdcsakkipróbálomvalamikor” című gyűjteményemet. Volt itthon negyed kiló túróm, és hát megleltem Fűszeres Eszter ezer éve félretett jeruzsálemi túrótorta receptjét. Minden volt itthon hozzá, úgyhogy főztem egy lencsefőzeléket és megsütöttem második fogásként a tortát. Nagyon finom. Könnyű, gyümölcsös, isteni. És elkészíteni is rém egyszerű. Nehézségi fok: még a robotgépet sem kell elővenni hozzá kategória. :) Máskor is fog készülni.
Én féladagot készítettem, de a teljes adagot írom le.

Hozzávalók egy 18 cm-es tortaformához:
2,5 dl kuszkusz,
5 dl forróvíz,
1 csipet só,
5dkg vaj,
2 tojás,
1 ek. méz.
A túrótöltelékhez:
50 dkg túró,
1 kis doboz philadelphia sajtkrém vagy 12 dkg mascarpone vagy 12 dkg natúr vajkrém,
2 tojás,
1 nagy narancs reszelt héja,
3 ek. méz.
A sziruphoz:
1 narancs leve,
5-6 evőkanál méz.
A tetejére: dió, mandula, mogyoró vagy pisztácia.

A kuszkuszt leöntjük a forróvízzel, sózzuk, mézet adunk hozzá és vajat és lefedjük 15-20 percre. Majd mikor kihűlt, hozzákeverjük a tojásokat is.
Közben összekeverjük a túrótölteléket. Én mazsolát is tettem bele, mert nagyon szeretem. A tortaforma aljára vágunk sütőpapírt, belesimítjuk a kuszkusz felét. Rákenjük a tölteléket, és erre jön a kuszkusz másik fele. Na ez nem egyszerű művelet, mert viszonylag lágy a túrókrém. Érdemes kiskanalanként beteríteni a tetejét, aztán finoman elsimogatni. Másik megoldás: kétrétegűre készíteni a tortát, vagyis alulra kerül az összes kuszkusz, rá pedig egyszerűen a túrókrém.
Előmelegített 200 fokos sütőben sütjük 40-50 percig. Mikor teljesen kihűl, felvágjuk szeletekre és a sziruppal meglocsoljuk. Dióval vagy mandulával megszórjuk. Nekem volt karácsonyról hántolt mandulám, úgyhogy az került rá, és vérnarancsot találtam felvágni.
Szirup: a mézet egyszerűen összekeverjük a narancs levével.

Szerintem kuszkusz helyett kölessel is működik a recept – de azt nem elég áztatni, főzni kell hozzá. Bár az sem egy bonyolult és hosszadalmas mutatvány, elég dupla mennyiségű vízben főzni 10 percig, aztán hagyni a gőzben bepuhulni 20 percig. Mindenképpen mézzel ajánlom elkészíteni, mert ad neki egyfajta könnyedséget és nagyon finom plusz ízt – én vegyes virágmézet használtam a sziruphoz, a tortába pedig jó sűrű repcemézet tettem.

Tovább a recepthez...

összes receptje

Keresés az oldalon (nyomj entert!):

Kövess minket facebookon is!

Mondj véleményt erről a receptről!







Tetszik ez a recept?Akkor ezeket is feltétlenül nézd meg!

Mákos guba sült almával és vaníliasodóval

január 5, 2014

Folytatva az ünnepekre készített ételek sorát, ma a szilveszteri mákos guba receptjét hoztam el. Minden évben készül mákos desszert szilveszterre, van hogy a legegyszerűbb mákos guba, van hogy éppen mákos nudli, de a tavaly készült mákos gubafelfújtnak is nagy sikere volt. Idén megint felfújtat terveztem be, csakhogy rábukkantam a “Két cica konyhája”- blogban egy új mákos guba receptre, mely rögtön beindította a fantáziámat. Végigolvasva a receptet, már láttam is magam előtt a finom szaftos gubát, a vaníliasodóval. A receptet a saját ízlésemre formáltam, így a tetejére citromszeletek helyett, én mézes-karamellizált almaszeleteket képzeltem el, és végül azzal készítettem el. Az elkészült mákos guba, a tetején a karamellizált almaszeletekkel, és a vaníliasodóval igen nagy sikert aratott. Annak pedig aki egy finom ebéd utáni desszertre vágyik, csakis ajánlani tudom ezt a remek receptet.

Hozzávalók a mákos gubához:
6 db vajas kifli
15 dkg mák
2 cs vaníliás cukor
cukor (ízlés szerint)
1 cs mazsola (el is hagyható)
reszelt citromhéj
kb. 3 dl tej
Öntet hozzávalói:
 3 tojássárgája
2 dl tejszín
2-3 ek méz
1 tk vaníliaaroma
1 ek vaníliás pudingpor (v. liszt)
A kiflit vágjuk fel kb. egy cm-es karikákra, majd tegyük egymásmellé egy sütőpapírral bélelt tepsire. Ezután helyezzük be a sütőbe, majd pár perc alatt pirítsuk világos színűre.
A mákot daráljuk meg, majd keverjük össze a vaníliás cukorral, a mazsolával, a reszelt citromhéjjal, és ízlés szerinti mennyiségű porcukorral.
A tejet melegítsük fel, majd áztassuk benne pár pillanatig a fele mennyiségű, elősütött kiflikarikát.(vigyázzunk nehogy elázzanak a kiflikarikák!!!!!)
Egy sütőformát kenjünk ki vastagon vajjal, majd tegyük le egy sorba az áztatott kiflikarikákat. Ezután szórjuk meg a mákos keverék felével, majd fedjük be a maradék, szintén meleg tejben megáztatott kiflikarikákkal, és szórjuk meg a maradék mákkal.

Az öntethez keverjük simára a tojássárgákat a mézzel, a vaníliaaromával, a tejszínnel, és a vaníliás pudingporral, majd óvatosan öntsük rá a formában lévő mákos-kifli tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 20-25 percig. (én légkeverésnél 160 fokon, 20 percig sütöttem)

 Sült alma hozzávalói:
2 db alma
1 ek méz
Az alma csumáját távolítsuk el, majd vékonyan szeleteljük fel.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük egymásmellé az almaszeleteket. Ezután ecset segítségével, kenjük le a szeleteket mézzel.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra.
A sütőből kivéve, helyezzük a sült almaszeleteket az elkészült mákos guba tetejére.

Vaníliasodó hozzávalói:
5 dl tej
2 tojássárgája
1 tk vaníliás pudingpor
1 tk vaníliaaroma
cukor (ízlés szerint)
A tojássárgákat keverjük simára a vaníliaaromával, ízlés szerinti cukorral, a pudingporral, és egy kevés tejjel.
A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, állandó keverés mellett csorgassuk bele a tojásos-cukros….keveréket. Kevergetve főzzük pár percig, hogy a sodó kellően besűrűsödjön. Ezután vegyük le a tűzről és tálalásig tartsuk melegen.
Tálaláskor kanalazzuk a vaníliasodót a tányérba, majd helyezzünk rá egy szelet mákos gubát és így kínáljuk.

Tiramisu torta

március 13, 2013

Ez igazából amolyan ál-tiramisu, de merem még tiramisunak nevezni. Nálunk sose készül az igazi nyers tojásos tiramisu, úgyhogy nekünk ez A Tiramisu.
Házi vaníliapuding készült hozzá ez a recept alapján. Időhiány miatt bolti babapiskóta került bele, de ha van időtök én javaslom hozzá a házi babapiskótát, recept hozzá itt.

Hozzávalók (23 cm-es tortához, 10-14 szelet):


Vaníliapuding:
50 g nádcukor
1 vanília
2 tojássárga
30 g keményítő
550 ml tej

Tortaalap:
130 g babapiskóta (15 db.)
60 g vaj

Krém:
300 ml habtejszín
500 g mascarpone
és a puding a fenti mennyiségből
2 ek. nád porcukor
1.5 zselatin fix

170 g babapiskóta (21 db.)
2-3 deci kávé

tálaláshoz kakaó


Elkészítjük a vaníliapudingot az itt leírtak alapján a fenti mennyiségekkel. Hagyjuk teljesen kihűlni, úgy hogy gyakran megkevergetjük.
Elkészítjük a tortaalapot. A babapiskótát aprítógépben összetörjük, morzsaszerű lesz. Hozzáadjuk a mikróban megolvasztott vajat. Egy tortatálba tortakeretet teszünk, beleöntjük a vajas-babapiskóta masszát majd elegyengetjük. Hűtőbe helyezzük, hogy megszilárduljon, míg a krém elkészül.
A habtejszínt kemény habbá verjük. Egy külön edényben a mascarponet robotgéppel kissé elkeverjük. Hozzáadjuk a kihűlt pudingot és a cukrot, majd beleforgatjuk a tejszínhabot és végül beleszórjuk a zselatin fixet. Robotgéppel eldolgozzuk.
Kávét fűzünk és egy tányérba tesszük (akkora legyen, hogy a babapiskóták kényelmesen elférjenek benne, mikor belemártjuk).
A krémet 3 részre osztjuk. Az első adagot a tortaalapra egyengetjük majd a kávéba mártott babapiskótákkal megrakjuk a tortát. Újabb adag krém majd újabb adag kávés babapiskóta következik és végül krémmel fejezzük be a sort. Tehát röviden: tortaalap, krém, babapiskóta, krém, babapiskóta, krém. Hűtőbe helyezzük legalább 3 órára, de legjobb ha éjszakára. Tálaláskor szitálunk rá kakaót. 

Sült ananász

március 11, 2013

Még tavaly láttam ezt a receptet a Paprika Magazinban. Nagyon jól nézett ki, mint minden ételfotó, amit egy profi fotós készít. Az ananász egyébként is gyakori gyümölcs nálunk a tél folyamán, főleg ha nem olyan drága, mint most. Még egy egész vanília rudat is feláldoztam, hogy a végeredmény legalább olyan jó legyen, mint amilyen a minta volt. Nem mondom, hogy nem volt finom, de semmi különös.  Először is a vanília ízt jobban éreztem volna, ha a méz egy része helyett vaníliás cukorral szórtam volna meg, vagy vanília kivonattal ízesítettem volna, és így lényegesen olcsóbb is lett volna. (Ez nem egy utolsó szempont, ugyanis a honlapom látogatói között többen vannak, akik pont azt szeretik benne, hogy nem használok beszerezhetetlen és drága alapanyagokat.) Tovább a recepthez>>>  

Rolettis nápolyikocka (sütés nélkül)

február 25, 2013

Amikor megláttam ezt a receptet ITT, és a sajátomat elkészítve felvágtam, az volt az első reakcióm, “Jé, ez olyan mint Wall-E!” WALL-E, egy kedves robot mesefigura, aki  nem ismerné! Az eredeti receptben a Finetti nem más, mint egy mogyorókrémmel töltött ostyarúd, na, ilyet most sehol sem találtam, (tudom, hogy kapható Bonbonetti néven!) viszont volt itthon fagyihoz ostyarúd ezt használtam hozzá. És bár nem kell sütni, felvágni csak másnap lehet! Összegezve, roppant könnyű, mutatós és finom édesség.

Hozzávalók:

  • 20 dkg. cukor
  • 1 dl. víz
  • 12,5 dkg. margarin
  • 15 dkg. darált dió
  • 25 dkg. háztartási keksz
  • 1 vaníliás cukor
  • 2 ek. rum
  • 2 ek. kakaópor
  • 6 db. roletti 
  • 1 csomag nápolyi lap

A kekszet egy zacskóba téve, sodrófával porrá zúztam, aki akarja darálja le! Egy lábosba összefőztem a vizet, cukrot és a margarint, amíg az utóbbi elolvadt. Hozzákevertem a kekszport, és ketté osztottam. Az egyik felébe került a vanília és a dió, a másik felébe a rum és a kakaó. A nápolyiból 4 lapra lesz szükségünk, amiből kb. 3 ujjnyi széles csíkot vágtam. Vigyázat könnyen törik, ha nem éles a késed, használj inkább konyhai ollót, én is ezzel vágtam. Szóval van 4 db. nápolyi lapunk, ezeken, kettőn elosztottam a világos masszát, a másik kettőn a kakaósat. Az egyik kakaósra rátettem a rolettit, és jöhet az attrakció!
 Fehér krémes, krémmel felfelé, erre a rolettis-kakaós, nápolyival a világos masszára, erre megint egy kakaós, krémmel a rolettikre, végül a fehér, úgy, hogy legfelülre nápolyi kerüljön. Remélem nem voltam túl zavarós! Senki se csüggedjen, ha úgy látszik, hogy ebből aztán soha nem lesz ép szelet, ugyanis jön rá még bőven nehezék, és másnapra garantálom, hogy szeletelhető lesz!
Esti fényviszonyokkal íme a fázisfotók…

..szóval, óvatosan alufóliába csomagoltam, nehezéket tettem rá, lehet bátran, 2-3 szakácskönyvet rátenni, vagy bármit, a lényeg, hogy másnapig így álljon. A háttérhez beszereztem egy  Wall-E-t  :) 

Kókuszos céklás kelt palacsinta datolyaszósszal

február 24, 2013

  Nagyobbik gyermekünk bárányhimlős lett, így kényszerű szobafogságunknak hála, az elkövetkező napokban felvirágzik majd a blog. (nincs mit tenni, a szobafogságban két érdekes program lehetséges az aprónépnek, a lego vagy a sütés-főzés-fotózás) A céklás és édesburgonyás receptekért pedig a kisebbik gyermekünk érzékeny pocakjának lehet hálát adni, mivel egészen minimális lett azon zöldségek listája, amiket én [...]

UA-1101474-22