Nyitólap » Desszertek » Céklás muffin:

Céklás muffin

november 2, 2011 Desszertek Daisy Nincs hozzászólás

Nem újdonság, ha egy sütemény a hozzávalók között valamilyen zöldségfélét is tartalmaz. Van répás, van cukkinis és van céklás is. Nekem mindegyik nagy kedvencem, de a répás volt az első, ezért ezt szoktam meg és ehhez jobban hasonlít a céklás íz.
A sült cékla ízét különösen kedvelem, ilyenkor már elkezdődik nálunk a cékla evés és tavaszig abba sem hagyjuk. Most is készült egy adag, méghozzá rozmaringgal, fokhagymával és balzsamecettel.
Na, ebből a céklából tettem a süteménybe, mert nekem akkor és ott kellett sütnöm egy muffint.
Úgy gondoltam, nem lesz nagyon kirívó az íze a sok csokoládéval, de ha mégis, az csak jót tesz majd neki.

Hugh Fearnley-Whittingstall  receptje és úgy gondoltam, megtartom magamnak, de szívesen megosztom az érdeklődőkkel.

  • 25 dkg főtt cékla reszelve  —-  nálam sült cékla 
  • 25 dkg vaj   / margarin /
  • 25 dkg étcsokoládé — vagy 20 dkg csokoládé és 1ek. kakaópor
  • 25 dkg cukor — nálam barnacukor / nem a koronás színezett fehércukor /
  • 3 egész tojás
  • 15 dkg liszt  —- nálam grahamliszt
  • 1 cs. sütőpor

A vajat és a csokoládét összeolvasztjuk.
A tojást, a cukrot kikeverjük és hozzáadjuk a céklát meg a többi hozzávalót.
A muffin tésztáját nem kell nagyon kikeverni, mert akkor nehéz lesz. 


Ebből a mennyiségből kb. 24 – 26 db lesz, tehát ez egy dupla adagos mennyiség. 


Közepes sütőben kb.  170°C-on sütjük 20 – 25 percig.

Tovább a recepthez...

összes receptje

Keresés az oldalon (nyomj entert!):

Kövess minket facebookon is!

Mondj véleményt erről a receptről!







Tetszik ez a recept?Akkor ezeket is feltétlenül nézd meg!

Áfonyás-csokis keksz

június 19, 2013

A múlt heti osztálykirándulásra, úti csomagba készültek ezek a kekszecskék. Gondolom, ízlett, mert nem jött vissza egy darab sem.

Hozzávalók:
10 dkg aszalt áfonya,
10 dkg étcsokoládé,
10dkg margarin,
15 dkg cukor,
2 db tojás,
25 dkg liszt,
1 csomag sütőpor,
1 mk. szódabikarbóna,
1 ek. vaníliaeszencia.

A margarint és a cukrot habosra kikeverjük, majd beledolgozzuk a tojásokat, a vaníliát, szódabikarbónás, sütőporos lisztet. Végül mehet bele a felaprított aszalt áfonya és csokoládé. Az egészet alaposan összedolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire kiskanál segítségével tésztahalmokat rakunk, majd tenyérrel kicsit lelapogatjuk őket keksz formájúra. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsülnek.

Narancslekvárban pácolt csirke tepsis zöldségekkel

március 22, 2013

Csak néha, néha veszem meg a Good Food-ot, de a márciusi szám most megtetszett. Ezt az ételt is ebből főztem, némi változtatással. A csirke ilyen formában új, de a köretet régóta készítem. A kedvenc téli-télvégi köretünk. Rögtön az elején jegyzem meg, hogy ez a sokszínű zöldség önmagában is remek, a gyerekeim is mind szeretik, ami nálunk ritkaság!

Narancslekvárban pácolt csirkemell

-75 dkg csirkemell felszelve
-1,5 dl darabos narancslekvár
-2-3 ek. balzsamecet
-só, chili ízlés szerint
-olívaolaj

Tepsiben sült zöldségek

-2 közepes cékla
-fél kg édesburgonya
-2-3 nagyobb sárgarépa
-2 nagy fej vöröshagyma
-só, citrombors
-15 dkg fetasajt
-pár ek. vörösborecet
-olívaolaj

A páchoz elkevertem a lekvárt, a balzsamecetet és a chilit.
A felszeletelt csirkemellet kicsit kilapogattam és a páclevet ráöntöttem, összeforgattam. 1 éjszakát állni hagytam.
Másnap az olívaolajat forrósítottam, a húst kicsit besóztam és mindkét oldalát pár percig sütöttem, majd a páclevet is ráöntöttem, ebben pároltam készre.

A zöldségek elő és elkészítése tovább tart, érdemes ezzel kezdeni.
Egy nagyobb tepsibe sütőpapírt tettem. A 3 féle zöldséget felkockáztam, egy kis olajban megforgattam, sóztam, citromborssal meghintettem.  
A sütést a céklával kezdtem, ennek kell a legtöbb idő, kb. 30-40 perc mérettől függően. 180 fokon sütöttem 10 percig, amikor hozzáadtam a répát és az édesburgonyát. Közben 1-2 evőkanál vörösborecetet löttyintettem rá és összeforgattam a zöldségeket.
Az utolsó fázisban hozzáadtam a nem túl vékony szeletekre vágott hagymát és a fetakockákat is. Jó, ha minden alkalommal átforgatjuk és bátran adhatunk hozzá a vörösborecetből 1-2 evőkanálnyit többször is, mert elpárolog, azonban finom ízt ad és segíti a karamellizálódást.

Együtt tálaltam a hússal, nálunk nagy sikere volt. Különleges íz, de simán vállalható, semmi extrém. A sült zöldségek külön is megérnek egy misét :)

Jó étvágyat!

Püspökkenyér (tojásfehérjéből)

március 14, 2013

Tökéletes megoldás a maradék tojásfehérjék eltüntetésére….A recept Latsiától származik, nagyon finom és könnyű, köszönet érte!
Téliesnek tűnhet, habár ma épp úgyis totális a zimankó, szóval aktuális. (Mellesleg szerintem a hosszú hétvégére vagy akár húsvétra is finom egy ilyen sütemény!)

Püspökkenyér

-6-7 tojásfehérje
-35 dkg aprított dió-étcsoki-aszaltgyümölcs vegyesen
 -8 dkg liszt
-12 dkg porcukor vagy xukor
-4 dkg olvasztott vaj
A bevonáshoz:
-10 dkg étcsoki
-pár csepp olaj

A diót (vagy más olajos magvakat), a csokit, az aszalt gyümölcsöket felaprítjuk. Az arányok tetszés szerint változtathatóak ezen a 35 dkg mennyiségen belül, épp miből van kedvünk elkészíteni.
A tojások fehérjét a cukorral vagy xukorral kemény habbá verjük, beleforgatjuk a lisztet, az olvasztott, de maximum langyos vajat, majd a darabos finomságokat.
Sütőpapírral bélelt vagy kivajazott-lisztezett püspökkenyérformába öntjük, légkeverésen, 160 fokon kb. 30-35 percig sütjük. ( Tűpróba! ) Hagyományos sütőben 180 fokon 25-30 perc szükséges.

Tipp: étcsokival bevonva nagyon finom!
Jó étvágyat!

Mézes zserbó

március 11, 2013

Már szerepel a blogomban de leírom !Nagyon finom én legalábbis nagyon kedvelem a grízes krémet!

Hozzávalók és elkészítése a tésztának:5 dkg. margarin , 1 db tojás, 15 dkg. cukor, 3-4 ek. tej, 6 dkg. méz, gőz felett  öszefőztem mikor kihűlt hozzáadtam 40 dkg.  lisztet  1 kk. szódabikarbónát és sima tésztát gyúrtam belőle amit négy cipóra osztva fél órán át pihentettem. Tepsi tetejét előmelegített sütőben 180 fokon 8-10′ alatt laponként megsütöttem( az első lap 10′ a következő már kevesebb idő alatt megsült).Töltelék: 3 dl tejet felforraltam és folyamatosan 6 dkg. búzadarát szórtam bele  lassú tűzön  kevergetve sűrűre főztem  mikor kihűlt  akkor kevertem hozzá előzőleg alaposan kikevert (20 dkg. porcukor és 20 dkg. margarin pici  reszelt citromhéj)krémet . A lapokat egyenként megkentem sárgabarack lekvárral  amire rákentem a krém egy részét  majd a többi lapot is  így tovább és végül az utolsó lapot étcsokoládéval vontam be amire most  kipróbáltam volt kevés fehércsokim amit gőz fölött felolvasztottam és (az étcsokoládéval bevont sütemény tetejére amíg nem dermedt meg ) pöttyöket tettem rá   amit  egy pálcikával  végig áthúztam.
( Aranyos volt a kis unokám mikor meglátta a süteményt azt mondta: “de szép!”)
                                                                             

Almás kelt tekercs

március 10, 2013

Hétvégeken általában sütök valami tízóraira valót a lánykámnak. Most almából volt sok, ezért készült az almás tekercs. Nagyon finom lett.

Hozzávalók:

  • 75 dkg liszt
  • 0,80 dl olaj
  • kb 4 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 5 evőkanál cukor
  • 1 csapott teáskanál só
  • 3 dkg élesztő
A töltelékhez:
  • 1 kg alma (tisztán mérve)
  • 20-25 dkg cukor (az alma édességétől függően)
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
A kenéshez és a szóráshoz:
  • 1 tojás
  • 5 dkg mandula
  • kevés zsemlemorzsa
Elkészítése:
  • Az almát megmossuk, a magházat eltávolítjuk, és lereszeljük, vagy késes robottal felaprítjuk. Összekavarjuk a cukorral meg a fahéjjal, és félretesszük.
  • Az élesztőt 1 teáskanál cukorral és 1 dl tejjel elkavarajuk, és langyos helyre téve felfuttatjuk.
  • Ezután a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, és rugalmas tésztává dagasztjuk. Szükség szerint adhatunk a tésztához még néhány evőkanál tejet.
  • A tésztát letakarva a duplájára kelesztjük, majd két részre osztjuk, és egyenként téglalap alakúra kinyútjuk.
  • Megszórjuk zsemlemorzsával, majd elosztjuk rajta a kinyomkodott almás tölteléket.
  • Felcsavarjuk, és kb 3 ujjnyi vastag szeletekre vágjuk. Sütőpapíros tepsire helyezzük, egymáshoz nem túl közel, és további 10-15 percig kelesztjük.
  • Ekkor lekenjük a villával felvert tojással, megszórjuk durvára aprított mandulával, és 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Tipp: Mandula helyett diót is szórhatunk a tetejére.
UA-1101474-22