Nyitólap » Befőzés » Sárgadinnye lekvár:

Sárgadinnye lekvár

augusztus 17, 2011 Befőzés Dio Bisztro Nincs hozzászólás
Annyit gondolkodtam, hogy vajon milyen íze lehetne…. Aztán Misi bácsinál vettünk egy nagyon finom dinnyét, és a felét felraktam lekvárnak. Dórával kotyvasztottuk, kavartuk, fűszereztük, és egy hús mellé tökéletes költeményt kaptunk belőle – az íze tulajdonképpen nekem a sütőtöklekvárra hajaz, gondolom, nem véletlenül. Sacin kívűl mindenkinek ízlett. Azt mondják, őszibarackkal vagy nektarinnal vagy sárgabarackkal vagy ezek keverékével elképesztően finom, így lassan megint megyünk Misi bácsihoz, és referálok :D A színe elképesztően gyönyörű borostyán sárga lett!

Hozzávalók:
1kg sárgadinnye
50dkg cukor
1 zacsi Haas lekváreltevő Quintin
1 kk fahéj
fél citrom leve
1 kk citromos só by Ikea

Kisúroltam a lábast, elmostam az üvegeket és a kupakokat. Felkockáztam a dinnyét, feltettem egy nagy lábasba a cukorral, és elkezdtem kevergetni. Amikor összeesett a dinnye, hozzáadtam a többi hozzávalót, rotyogásnál levettem a gázt, és kb.  3 órán keresztül kisebb-nagyobb megszakításokkal kavartam, amíg elfőtte a levét, és lekvár lett belőle. Kiöblített üvegbe tettem a lekvárt – két kis üveg lett belőle. Száraz dunsztban (azaz egy dobozba konyharuhákból fészket készítettem az övegeknek, és a tetejükre is raktam) 3 napig pihentettem fejjel lefelé fordítva.
Tovább a recepthez...

összes receptje

Keresés az oldalon (nyomj entert!):

Kövess minket facebookon is!

Mondj véleményt erről a receptről!







Tetszik ez a recept?Akkor ezeket is feltétlenül nézd meg!

Narancslekvár

január 31, 2013

Nézzétek el nekem, hogy itt a sokadik a narancslekvár recept. Mentségemre legyen mondva, nekem ez az első. Mióta az éretten szüretelt szicíliai narancsnak híre ment, sok-sok recept jelent meg a blogokon. Kiválasztani persze elég nehéz, melyik is lesz az igazi. Tavaly nem is jutottam el odáig, hogy lekvár készüljön ebből a fantasztikus narancsból. Olyan finom volt, hogy mind megettük nyersen.
Idén rutinosan többet rendeltem. Szerencsére az első szállítmányból is kaptam. Az a nouvello fajta. Itt kezdtem kiképezni magam, hogy nem csak görög és spanyol narancs létezik, mint ahogy a zöldséges azt kiírja, hanem mint az almáknál különböző fajták. Szóval az isteni édes narancsból 2 kg-ot félretettem és elkészült ez a lekvár. Ami nagyon nagyon finom lett, az állaga is fantasztikus, panaszra semmi okom. De! Ott van az az ici-pici kesernyés utóíz, ami a szakértők szerint kell egy narancslekvárba, engem mégis zavar. Ezért ez a lekvár csak a második helyezést érte el a képzeletbeli narancslekvár dobogón.
A dobogó első fokán egy szintén házi narancslekvár áll. Kár, hogy az ilyen melós történet, de muszáj lesz nekiálljak annak a receptnek is. A narancsgerezdek filézve, a héj julienne-re vágva és négyszer blansírozva. Semmi keserűség csak a színtiszta édes narancsíz.
Recept kiindulási alap a Szellem a fazékból blogról. 
(kevesebb víz, agar agar nélkül és negyed annyi cukor)
Hozzávalók:
2 kg narancs,
0,7 liter víz,
40 dkg cukor,
1 csipet só,
1 darab citrom leve
Elkészítés: 
A narancsokat megmostam, majd héjastul vékonyan felkarikáztam és kockáztam. Felöntöttem vízzel, annyival amennyi éppen ellepte és 24 óráig állni hagytam. 
Másnap főztem a forrástól számított 2 órán át kis lángon, fedő nélkül. Ezután ízesítettem citromlével és a cukrot is beletettem. Még kb. fél óráig főztem kis lángon. 
Csírátlanított üvegekbe töltöttem, majd fejre is állítottam az üvegeket és a száraz dunsztban hagytam őket kihűlni. 6 db 2,5 dl-es üveg lett belőle.  

Szamócalekváros sült oldalas

december 8, 2012

Már többször írtam, a tarja mellett az oldalas a másik kedvenc húsom. Nem tudom megunni. Főleg ha omlós ropogós és jó szaftos. Ez a recept is hirtelen ötlettől vezérelve született. Még a múlt heti túrófánkhoz vettem szamócalekvárt…

Citromos-gyömbéres töklekvár

október 11, 2012

Ajj, tudom, hogy nem most kéne feltennem ezt a lekvárt, miután vége van a főzőtök szezonnak…De jó hír, hogy cukkiniből is elkészíthető. Az úgy volt, hogy egyszer megettük, mielőtt lefényképeztem volna, aztán mindenképp vajas kalá…

Lekváros batyu házi leveles tésztából

október 10, 2012

Otthon is elkészíthető hajtogatott, élesztős tészta, pillekönnyű, ropogós, vajas, s végtelenül egyszerű. Ne féljünk kipróbálni!Mivel alapvetően semleges ízű, így sós és édes süteményeket/péksüteményeket egyaránt készíthe…

Diós-lekváros csokoládészelet

szeptember 29, 2012

Barbinál láttam ezt az őrületesen csábító süteményt, s nem bírtam neki ellenállni :-)Villámgyorsan összeállítható, dúsan csokis finomság, melynek tésztájával remek összhangban van a pikáns lekvár és a ropogós dió! Még langyo…

UA-1101474-22