Nyitólap » Befőzés » Ketchup házilag:

Ketchup házilag

augusztus 29, 2011 Befőzés Edo Nincs hozzászólás

Mivel idén nagyon jóízű paradicsomokat lehetett vásárolni, kár lett volna kihagyni a ketchup-főzést. Még a nyár elején készítettm, a recept megtalálható a Befőzési praktikák c. könyvünkben is, amely megvásárolható az újságárúsoknál.

Kimondottan finom, tartósítószermentes és szerencsére mindenkinek ízlik, így nagyon gyorsan fogy. Télire biztosan nem marad már belőle..
Hozzávalók:
  • 2 kg paradicsom 
  • 50 dkg hagyma 
  • 6 cikk fokhagyma (vagy 4 nagyobb cikk) 
  • 3-4 szál levél zellerzöld 
  • 3-4 szál petrezselyemzöld 
  • 2 db babérlevél 
  • 1 kiskanál őrölt bors 
  • 0,5 dl ecet 
  • 1 evőkanál só 
  • 6 evőkanál cukor
Elkészítése:
  • A paradicsomot, hagymát, fokhagymát és a zöldfűszereket ledaráljuk. 
  • Egy edényben a többi hozzávalóval együtt lassú tüzön kb egy órán át főzzük, amíg kissé besűrűsödik.  Ezután turmixoljuk, újraforraljuk, majd üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 
  • Ha édesebbre szeretnénk, tehetünk hozzá még cukrot, csípős ketchup esetében csípőspaprikát adunk hozzá pluszban.
Nem emlékszem már pontosan, de ebből a mennyiségből azt hiszem kb 2-3 liter ketchup lesz.
Aki kedvet kapott hozzá, még elkészítheti, hiszen még mindig kaphatóak az alapanyagok a piacon.
Tovább a recepthez...

összes receptje

Keresés az oldalon (nyomj entert!):

Kövess minket facebookon is!

Mondj véleményt erről a receptről!







Tetszik ez a recept?Akkor ezeket is feltétlenül nézd meg!

Szezámmagos teljes kiörlésű zsemle

augusztus 28, 2013

A szezámliszt kiváló vitamin- és rostforrás, alacsony a szénhidrát- és kalóriatartalma. Ráadásul, aki szereti a szezámmagot, annak mindenképp ízleni fog a szezámlisztből készült zsemle is. Egyelőre keveset mertem használni belőle, mert nem tudtam, hogyan viselkedik majd zsemleként. De legközelebb sokkal bátrabb leszek, és emelni fogom az adagot, természetesen a fehér liszt kárára :)
Szezámolaj helyett használhatunk sima olívaolajat is, vagy más zsiradékot.

Hozzávalók:

  • 30 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 25 dkg fehér kenyérliszt
  • 5 dkg szezámliszt
  • 2 evőkanál pirított szezámmag
  • 3 evőkanál szezámolaj
  • 1,5 teáskanál só
  • 1 teáskanál nádcukor vagy méz
  • 1 tasak szárított élesztő (vagy 3 dkg friss)
  • 3-3,5 dl hideg víz
  • a tetejére egy kevés szezámmag

Elkészítése:
  • A liszteket a sóval, a cukorral, meg az élesztővel összekavarjuk, majd hozzáadjuk a többi alapanyagot, és alaposan összegyúrjuk.
  • Néhány percig dagasztjuk, amíg a tészta szép sima, hólyagos lesz. Ha van dagasztógépünk, praktiukusabb azzal dagaszttatni. A vizet lassanként adagoljuk, a pontos mennyiség mindig helyben dől el.
  • A tésztát egy konyharuhával letakarjuk, és langyos helyre téve, 40-60 percig kelesztjük, amíg a jó duplájára kel. Ekkor még egyszer lazán átgyúrjuk, és még egy keveset kelni hagyjuk, hogy a tészta könnyű, laza legyen.
  • A megkelt tésztát 8-10 egyenlő részra osztjuk, egyenként átgyúrjuk, zsemlévé formázzuk. Lisztezzük a kezünket, hogy a tészta ne ragadjon, és a zsemlék felülete szép sima legyen.
  • A zsemléket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, egymástól kissé távolbb, és további 20 percig kelesztjük, amíg jól megnőnek.
  • Ekkor megkenjük hideg vízzel, megszórjuk szezámmaggal, és 180 fokos sütőben kb 25 perc alatt szép pirosra sütjük.
Megj: Ha nincs szezámlisztünk, a szezámmagot őröljük finommá, és máris kész a lisztünk.

Édes kuszkusz

április 25, 2013

A kuszkusz édességként is jól megállja a helyét. Érdemes kipróbálni, hiszen ez csupa egészséges hozzávalókból áll, így nem káros a szervezetünkre, és nem is hízlal.

Hozzávalók:

  • 10 dkg kuszkusz
  • 200 ml forró tej
  • 3 dkg aszalt vörösáfonya
  • 3 dkg mandula
  • 1-2 evőkanál nyírfacukor
  • fél citrom reszelt héja
  • fél teáskanál vanília aroma
Elkészítése:
  • A kuszkuszt összekavarjuk a száraz hozzávalókkal, majd ráöntjük a forró tejet.
  • Az edényt letakarjuk, és néhány percig állni hagyjuk, hogy a kuszkusz magába szívja a folyadékot, és megpuhuljon.
  • Kis desszertes tálkákba tálaljuk, édesség gyanánt.

Spenótsaláta surimivel

február 27, 2013

A surimi halpasztából készült rúd, mely leggyakrabban sushik alapanyaga. Én úgy képzelem, mint a darált húst, hisz nem éppen a legjobb minőségű alapanyagból (halból) állítják elő. Éppen ezért nagyon olcsón megvásárolható, de nem érdemes túl gyakran fogyasztani.
Kíváncsiságból vásároltam, ízre finom, ízlett, de valahogy a külsejével bajban vagyok. Bár, anniyra nem is akartam megbarátkozni vele.
A saláta minden esetre nagyon finom, csak sütés közben túlságosan halszag lett a lakásban, ezért is idegenkedtem egy kicsit.
Igazán vágytam már egy kis üde, zöld spenótra.

Hozzávalók:

  • 10 dkg zsenge spenót
  • 6-8 halpaszta rúd (surimi)
  • 7-8 fürjtojás (esetleg 2 tojás)
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 kisebb cikk fokhagyma
  • fél citrom
  • néhány csepp fehér balzsamecet
  • 1-2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 evőkanál kókuszzsír vagy olívaolaj a sütéshez
  • őrölt színes bors
  • kevés só
Elkészítése:
  • Ha fagyasztott surimit vásárolunk, akkor előbb hagyjuk kiolvadni.
  • Ezután serpenyőben, kókuszzsíron 1-2 perc alatt megsütjük, közben hozzáadjuk a reszelt fokhagymát.
  • A fürjtojásokat 4-5 perc alatt keményre főzzük, majd meghámozzuk.
  • A zsenge spenótleveleket egyenként alaposan megmossuk, és egy tálba helyezzük.
  • Hozzáadjuk a vékonyra szelt lilahagymát, a karikára vágott fürjtojást, és az ujjnyi vastagságú darabokra felvágott halrudat.
  • Meglocsoljuk egy kevés citromlével, balzsamecettel, és olajjal,  megsózzuk, színes borssal ízesítjük, és alaposan összekavarjuk. 
  • Tipp: Surimi helyett használhatunk tenger gyümölcseit.

Zöldséges kuszkusz pirított sonkával

február 24, 2013

Azt hiszem említettem már néhányszor, hogy a barnarizzsel nem nagyon tudtam megbarátkozni. Megeszem persze, de valahogy nem tudom élvezni. És ha én egy ételt nem tudok élvezni, akkor azt nem szívesen eszem,  hiába szuperegészséges.
Alternatívákat kerestem: bulgur, köles, hajdina, ezek közül a köles jött be leginkább, tehát rizs helyett azt használom. A sorban az utolsó a kuszkusz volt, ezt idáig ugyanis még nem próbáltam. A kuszkusz kifejezetten ízlik, nagyon szeretem az állagát is, és mondhatni, ezt már képes vagyok élvezettel fogyasztani.
A kuszkusz az egyik legegészségesebb gabonaféle, magas tápértékű, alacsony kalóriatartalmú. Nagy előnye még, hogy nem szükséges főzni, ezért rendkívül egyszerű és gyors a felhasználása.
Szóval ez marad a tuti befutó, rizsprobléma kipipálva :)

Zöldségekkel felturbózva, néhány kiegészítővel megspékelve, rendkívül ízletes, laktató fogást készítettem elsőként.
Egyébként ugyanúgy használhatjuk, mint  ahagyományos rizset, édes és sós változatban egyaránt.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kuszkusz
  • 1-1 piros- és zöld színű paprika
  • 1 kisebb cukkini
  • 15 dkg kukorica
  • 3 közepes paradicsom
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál házi ételízesítő
  • 2 evőkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
  • szárított kakukkfű
  • só, őrölt bors
  • a tálaláshoz néhány szelet hajszálvékony füstölt sonka (pl serrano, prosciutto)
Elkészítése:
  • Vizet forralunk az ételízesítővel (kb 3-4 dl), és amikor felforrt, ráöntjük a kuszkuszra. Lefedjük, és 10 percig puhulni hagyjuk.
  • Egy serpenyőben a kókuszzsíron az apróra vágott hagymát párolni kezdjük, majd szerre hozzáadjuk a zöldségeket: először a kockára vágott paprikát, majd a kukoricát, végül a kockára vágott cukkinit és a paradicsomot.
  • Néhány percig pároljuk csupán, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak. Közben megkavargatjuk.
  • A végén ízesítjük sóval, borssal, illetve morzsolt kakukkfűvel, és levesszük a tűzről.
  • A kuszkuszt egy villával felkavarjuk, majd a párolt zöldségraguval összekavarjuk.
  • Tálaláskor a serpenyőben néhány szelet sonkát pirítunk, és a zöldséges kuszkusz tetejére helyezzük. 
Tipp: Egy kevés brie, vagy camembert sajttal még finomabb!

Édesburgonyás fánk

január 21, 2013

A napokban nagyon megtetszett Anna csicsókás fánkja, de csicsókát nem találtam, helyette édesburgonyát vásároltam. A receptet nagyrészt a szalagos farsangi fánk szerint alakítottam, de a csicsókás fánk adta az ötletet, hogy zöldség is kerüljön bele.

Az édesburgonyának tulajdonképpen semmi köze nincs a burgonyához. Értékes vitaminokat, ásványianyagokat, fehérjét, antioxidánsokat tartalmaz, és ami még jó hír, hogy kalóriaértéke alacsony.
Jótékony hatásai miatt érdemes néha fogyasztani édesburgonyát, akár burgonyapürének is készíthetjük, hagyományos burgonya helyett, vagy fele-fele arányban.

Ez a fánk nem az a pihe-puha fajta, hisz teljes kiörlésű liszt is van benne, meg a vajat is elhagytam belőle (kifelejtettem).
Nagyon finom, az a fajta fánk, amit rögtön, frissen érdemes fogyasztani, másnapra ugyanis keményedik.
Kalóriatartalma jóval alacsonyabb, mint a hagyományos fánknak, de így sem kalóriaszegény. Ilyen formán viszont teljesebb értékű.

Hozzávalók:

  • 40 dkg édesburgonya pürésítve (ehhez kb 45 dkg édesburgonyát főzünk meg)
  • 15 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál cukor
  • 4 evőkanál nyírfacukor
  • 2 evőkanál natúr joghurt
  • kb 0,5 dl tej (lehet több is)
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál vanília aroma
  • fél teáskanál só
  • a tetejére: házi lekvár, porcukor (nyírfa)

    Elkészítése:
    • A burgonyát megmossuk, puhára főzzük, majd pürésítjük, és teljesen kihűtjük.
    • Az élesztőt a tejben 1 teáskanál cukorral elkeverjük, és langyos helyre téve felfuttatjuk.
    • Ezután összedolgozzuk a hozzávalókkal (a burgonyapürével is), gyorsan, hogy a tészta ne lágyuljon el.
    • Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
    • A megkelt tésztát lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, és pohárral (vagy pogácsaszaggatóval) kiszaggatjuk.
    • Ezután ismét hagyjuk kelni, kb 15 percet, amíg szépen megemelkednek a fánkok. Ekkor mindenik közepébe egy mélyedést nyomunk az ujjunkkal, majd forró, bő olajban pirosra sütjük (oldalanként kb fél perc alatt).
    • Mindenik közepébe egy-egy pötty lekvárt teszünk, és még melegen megszórjuk porcukorral.
    UA-1101474-22